EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Jogi ügyekben naprakész az EKVI

Dr. Horváth István az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének jogászaként dolgozik. Az EKVI-t megelőző szervezeti formáknál (GAMESZ, VESZ) is felügyelte a jogi ügyeket és tanácsaival 1990. január 1-től segíti az intézmény vezetőjét. Végig kísérte az átalakulásokat és napra készen felügyeli az EKVI szabályzatait, szerződéseit.

- Minden szervezet életében alapvetően fontos, hogy jogi szempontból megfelelő legyen a háttér.

- A jogra azt szokták mondani, hogy viszonylagosan hosszabb időn keresztül próbálja szabályozni a társdalom meghatározott területein a viszonyokat. A mai világunkra sajnos ez nem jellemző. Állandó a változás. Sokszor ad-hoc jelleggel. Nekünk követni kell minden törvényi változást és be kell építenünk az intézményi működést garantáló szabályzatokba.

- Az EKVI 2009-ben történt létrehozása úgy gondolom egy ésszerű lépés volt a város vezetése részéről.

- Az eddigi 2 éves működés tapasztalatai kedvezőek. Nem szükséges, hogy minden egyes városi intézménynél legyen utalványozási, kötelezettség vállalási, teljesítés igazolási, ellenőrzési jogkör. Az intézmények szakmai önállósága azu EKVI létrehozásával sem csorbult. Az elvégzett feladatok végén az EKVI érvényesít, ellenjegyez, kezeli a számlamozgást, napra készen elvégzi a nyilvántartást. Kezeli az előirányzatokat, gazdasági előirányzatokat a törvényeknek megfelelően.

- Milyen fontosabb szabályzatok keretén belül dolgoznak az EKVI munkatársai?

- Meghatároztuk a számviteli politikát. A szervezeti és működési szabályzatban rögzítettük a feladatköröket. A törvényeknek megfelelően elkészült a számviteli bozonylati rend. Meghatároztuk az ellenőrzési, ellenjegyzési jogköröket. Úgy gondolom, felelős gondolkodású vezetők állnak az intézmények élén.

- A műszaki területen az EKVI sok partnerrel köt különféle szerződéseket.

- Az intézmény által kötött szerződéseket jogi szempontból átnézem és ha kell észrevételt teszek. A munkajogi kérdésekben elsősorban az intézményvezetők végzik a munkaáltatói feladatokat. A vezetők esetében az Önkormányzat az illetékes. Az EKVI-n belüli kisebb fegyelmi eljárások során igyekszünk megegyezésre törekedni.

- A foglalkoztatás terén milyen gondokat lát?

- Az EKVI munkatársai közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak.A Közalkalmazotti törvény 1992-től 2006-ig 84 alkalommal változott. Az illetménytábla 2006 óta állandó. Ez okoz feszültséget. A feladat egyre nagyobb, egy emberre sokkal több feladat hárul. A bértábla viszont nem változott.

- Napjainkban a közoktatási törvény is változtatása is előkészítés alatt áll.
- Döntően oktatátási intézményekkel állunk kapcsolatban, így érint bennünket a dolog. Figyelem a változásokat és annak megfeleően elvégezzük a szükséges változtatásokat. Az oktatási reformnál is hosszabb távlatokban kellene gondolkozni. Húsz, harminc évre kellene alapkoncepciót meghatározni. Kiemelném az UNESCO gyermekek védelméről szóló egyezményének alkalmazását. A közoktatási ügyekben eljáró és döntést hozó hatóságoknak mindenek fölött a gyermekek érdekekét kell figyelembe venni.

- A 2011-es esztendő nem ígérkezik könnyűnek.
- Az önkormányzatok anyagi helyzete szempontjából nehéz év lesz. Molnár László igazgató felelősséggel vezeti az EKVI-t. A hozzánk tartozó intézményeknél is van készség az együttműködésre. A városi és intézményi érdekek érvényesítése közös cél. A törvényes lehetőségeken belül - nyilatkozta dr.Horváth István, az EKVI jogásza.

Bajzát Rafael, 2011/02/11 10:32:04 « Vissza