EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Költségvetésről, energiáról, megtakarításokról

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata február 24.i ülésén tárgyalja a 2011. évi költségvetési rendeletet. A Közgyűlés dönt a módosításokról és végrehajtás rendjéről. Az előkészítésében sok szakember dolgozott. Molnár László az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének igazgatója Eger költségvetési rendeletét értékelte előzetesen, kiemelten foglalkozva az EKVI-t érintő költségelemekre. .

- Szinte csodának értékelhető Eger költségvetése. Mindössze 70 milliós forintos működési mínusz van benne, ami Magyarországon az önkormányzatok között ritkaságnak számít - mondta Molnár László, majd így folytatta: - A hiány év közben korrigálható. A költségvetésben egyetlen veszteség van. Ki kellett venni az étkezési támogatást a rendszerből. Ennyiben károsultak a közalkalmazottak. Ez mintegy 2000 főt érint. Az önkormányzat nem biztosít rá fedezetet. Ha az intézmény a béréből megtakarítást ér el, akkor adhatja továbbra is. Nem tiltották meg, csak plusz fedezetet nem biztosít hozzá.

Mit tart veszélyesnek a költségvetési rendeletben?
- A saját intézményem szempontjából veszélyes dolog, hogy az intézményi felújításokra kevesebb pénz jut. A meglévő vagyon állagmegóvását illetően ért veszteség bennünket. A kisfelújítási keretek minimálissá váltak. Ez nem megtakarítás a város szempontjából, hanem halasztott kifizetés. Ennek a kamatát majd meg kell fizetni. Amit most nem végzünk el, annak sokszorosát kell ráfordítani.

- A költségelemeknél jelentős tétel az energia költség.
- A rendszerben van szemléletbeli változás ami biztató. A költségelemek közül az energiánál jelentős tartalékok vannak. Az itt tervezett racionalizálás mentesítheti az önkormányzatot attól, hogy a béreknél további szigorításokat tegyen, vagy létszám leépítéseket vezessen be. város megbízta az EKVI-t, hogy hőkamerás feltérképezést végeztessen a köz épületekben. Ennek eredménye felhasználható majd a felújítási programoknál. A másik nagy dolog. Fedezet van arra, hogy kiépítsünk egy hőmérséklet figyelő rendszert, Központi számítógépen figyeljük, hogy az iskolákban, intézményekben milyen hőmérséklet van. Megpróbáljuk azt elérni, hogy akkor és ott fűtsenek ahol szükséges. Ne legyen túlfűtés éjszaka, ne legyenek 28 fokos aulák, tornatermek, tantermek. Ha elég a 22 fok, akkor ne legyen több. Az adatokat dokumentáljuk, ahol szükséges a rendszeren belül riasztani tudjuk a felelősöket. Minimális becslés szerint ezzel 10 százalékos megtakarítást tudunk elérni. Az Ekvit bízták meg a kialakításban. Az országban egyedülállón mozgolódunk ebben a témában.

A városi oktatási intézményeknél tulajdonosi változásról is szólnak a hírek.
- Az oktatás és egészségügyi intézmények fenntartása terén a város várja a kormányzati döntést. Ettől függően strukturális változások is szóba jöhetnek. A megvalósulás esetén bátor számokat tudok mondani akár 600 millió-1 milliárd forintos megtakarítást tudunk elérni. Mindezt az intézmények fejlesztésére tudnánk fordítani. A Zöld energia témakörben is elindulunk. Intézményen belül már alkalmaztunk napkollektoros meleg vizes ellátást. Előkészítettünk egy pályázatot a Kossuth Zsuzsa Középiskola kollégiumának napkollektoros meleg víz ellátására. A pályázat támogatási mutatója 80 százalékos, az önkormányzat adja az önerőt, amely visszatérül, mivel az EKVI elvégzi majd a kivitelezést. Márciusban a Széchenyi terv keretében kívánjuk elindítani a projektet - nyilatkozta Molnár László, az EKVI igazgatója.

Bajzát Rafael, 2011/02/19 23:10:41 « Vissza