EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Erősödtek a rokoni szálak - felajánlások a magyarfalusi gyerekeknek

Ha az egriek érkeznek Magyarfaluba, az 1200 lélekszámú, legkeletibb színtiszta magyar csángó településre úgy mondják a helyiek: megjöttek a rokonok. Az elmúlt hétvégén a csángó rokonok látogattak Egerbe. A magyarfalusi gyerekek javára szerveztek szentmisét és Jótékonysági Vacsoraestet. A programról, amelyen 150-en - közöttük 20 magyarfalusi - vettek részt Molnár László főszervező adott tájékoztatást

- Jól sikerült a program, a visszajelzések alapján jól érezték magukat a résztvevők. Éjjel kettőig tartott a táncház. De maradjunk időrendben: először a Ferencesek Templomában Pogár Róbert Magyarfaluban született lelkész celebrálta a szentmisét a Magyarfalusi Csángó Magyarokért. A templomban elhelyezett urnában 65 ezer forintot gyűjtöttünk. Ehhez jómagam, magánszemélyként további 100 ezer forintot tettem hozzá - mondta Molnár László, az EKVI igazgatója.

A Csángó Vacsoraestet a Vörösrák Étterem Ngaytermében tartották meg. Habis László, Eger polgármestere, fővédnökként köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában kiemelte, hogy Eger városa közgyűlési döntésnek megfelelően támogatja a magyarfalusi diákok magyarországi tanulását. Kiemelte a civil összefogás fontosságát, a többi magyar város számára is példamutatónak ítélte Eger szerepvállalását a csángók segítésében.

Az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai és tanárai is csatlakoztak a csángó magyar oktatás támogatói közé. Az iskolai adománygyűjtés eredményeként Gönczi Sándor igazgató 250 ezer forintot adott át a magyarfalusi magyar oktatás segítésére Pogár Lászlónak.


A programban fellépett Fehér Zsombor (furulya), Mánor Csaba (koboz), Gerák Andrea (ének), Ládás József (humoros próza), továbbá a Táltos tánccsoport, az EKTF Gyakorló iskola néptáncos tanulói (vezető: Németh Erzsébet). A magyarfalusi nők és férfiak autentikus táncokat és énekeket adtak elő.

A vacsora csángó menüsora (Magyarfalusi cibreleves, Csángó galuska káposztaalapiban, Marhapörkölt öntött puliszkával, Diós "kőt" kalács) elnyerte a résztvevők tetszését. A csángó alapanyagokból készült étkek elkészítéséért a magyarfalusi Budau Ilonát illeti dícséret.

A táncházat a Kerekes együttes 2 tagja, valamint egri Barsi Csaba a Lajta táncegyüttes dobosa vezényelte. Nagyon jó hangulatú mulatság éjjel 2 óráig tartott.

A jótékonysági est bevétele később lesz elszámolva. Az összeget a magyarfalusi gyerekek táboroztatására fordítják..

A mintegy 20 magyarfalusi vendéget egri családoknál szállásolták el. Ahogy a rokonoknál is szokás...


Molnár László főszervező hozzátette: - Óriási dolog, hogy Magyarfaluban minden gyerek tanul magyarul. Július első hétvégéjén (július 1-2-3) tartják a Magyarfalusi Napokat. Erre külön busszal utaznak az egriek. Aki szeretne jönni, csatlakozni az jelentkezzen nálam. Gyűjtést is kezdtünk, hogy adományokkal is segítsük a rokon-település iskoláját, gyerekeit - nyilatkozta Molnár László.

Bajzát Rafael, 2011/03/07 14:38:29 « Vissza