EKVI
Rólunk
Hírek
Kapcsolat
Képtár
Dokumentumtár
Dokumentumtár 2
Szerződések
WebMail
Hiba Bejelentő
Intézményeink
Bölcsődék
Óvodák
Általános Iskolák
Középiskolák
Egyéb Intézmények
Imókő Üdülő
Óvodák
Bervavölgyi Óvoda
Katica Óvoda
Katica Óvoda Eszterlánc Tagóvoda
Ney Ferenc Óvoda
Ney Ferenc Óvoda Farkasvölgyi Tagóvoda
Dr. Hibay Károly Óvoda
Joó János Óvoda
"Ovi-Vár" Óvoda
Szivárvány Óvoda
Gyermeklánc Óvoda
Bölcsődék
Cecey Éva Bölcsőde
Lajosvárosi Bölcsőde
Módszertani Bölcsőde
Semmelweis Bölcsőde

Eger a lengyelek kedvenc városa

A Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Roman Kowalski látogatott Egerbe. A diplomatát hivatalában fogadta Habis László polgármester, valamint részt vett a megbeszélésen Horváth László megyei kormánymegbízott és Szabó Róbert, a Megyei Közgyűlés elnöke is. Magyarország a második félévben Lengyelországnak adja át az uniós soros elnöki feladatokat, s a két ország kormánya kiemelt jelentőséget tulajdonít az egymás közötti kapcsolatoknak.

A nagykövettel tartott közös sajtótájékoztatón Habis László polgármester hangsúlyozta: az egri kezdeményezés lényege, hogy helyi civil szervezetek, alapítványok pályáznak a magyar soros uniós elnökség kapcsán egy nemzetközi konferencia megrendezésére. A vallásközi párbeszéd és az uniós eszme népszerűsítésére kezdeményezett tanácskozást – a pályázat sikeres elbírálása esetén – június második felében tartanák Egerben, a beadványról a Külügyminisztérium napokon belül döntést hoz.

Habis László hozzátette: tudvalévő, hogy Magyarország a második félévben Lengyelországnak adja át az uniós soros elnöki feladatokat, s a két ország kormánya kiemelt jelentőséget tulajdonít az egymás közötti kapcsolatoknak.

Az együttműködésnek részese az egri Eszterházy Károly Főiskola is, számos diák és tanárcsere program folyik a magyar és lengyel intézmények között. Az EKF a Jagelló Egyetemmel működik együtt.

Roman Kowalski, lengyel nagykövet kiemelte: a vallásközi párbeszédről szóló konferencia ötlete nem új, de aktualitása nagyon fontos, beilleszkedik a magyar elnökségi programba és Lengyelország is folytatni kívánja a kezdeményezést. Elmondta azt is: elvi döntés született Lengyelországban arról, hogy a második félévben is magyar borokat kínálnak majd a vendégeknek a legfontosabb diplomáciai eseményeken. Roman Kowalski leszögezte: jól ismerik a magyar borokat, de azok közül is Tokaj és Eger a sláger Lengyelországban. Hazájában nagy sikere van a Bikavér Ünnepnek és Egernek is: számos turista érkezik hozzánk évről évre.

Bajzát Rafael, 2011/03/18 10:25:14 « Vissza